Websites van verschillende Oekraïense ministeries zijn vrijdag niet bereikbaar doordat ze zijn gehackt. Mensen die sites van onder meer het ministerie van Onderwijs en het ministerie van Buitenlandse Zaken bezoeken, kunnen een boodschap te zien krijgen waarin staat dat persoonsgegevens van alle Oekraïense burgers zijn gewist van de computers van de instanties.

De berichten worden in het Oekraïens, Russisch en Pools getoond. Ook staat er dat de persoonsgegevens openbaar zullen worden gemaakt. Wie er achter de aanvallen zit is onbekend, maar de buitenlandchef van de EU laat doorschemeren dat hij Rusland van de aanval verdenkt.

De boodschap eindigt met een cryptische mededeling. Daarin staat dat het gaat om "wraak voor Wolynië, de Organisatie van Oekraïense Nationalisten, het Oekraïense Verzetsleger, Galicië, Polesië en de historische landen". Wolynië, Galicië en Polesië zijn regio's in grensgebieden in Oekraïne, Polen, Belarus en Rusland. De Organisatie van Oekraïense Nationalisten en het daaruit voortgekomen Oekraïense Verzetsleger waren voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog extreemrechtse organisaties.

"We wisten helaas dat dit zou gebeuren", zei EU-buitenlandchef Josep Borrell voor een nieuw overleg met de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen in het Franse Brest. "We zullen al onze middelen inzetten om Oekraïne te helpen deze cyberaanval te pareren." De EU wil onder meer technische assistentie verlenen. Borrell kan de aanval "niemand aanwrijven" zolang er geen bewijs is. "Maar we kunnen ons wel voorstellen wie erachter zit."

De Zweedse buitenlandminister Ann Linde houdt ook nog een slag om de arm, maar noemde Rusland wel met zo veel woorden. "Zulke hybride aanvallen of cyberaanvallen zijn precies waarvoor we hebben gewaarschuwd, wat we vreesden. Dit verhoogt de spanningen. Daarom zijn we heel duidelijk geweest tegen Rusland: we zullen heel hard, sterk en robuust zijn in onze reactie als er aanvallen als deze komen."

Volgens de Oekraïense veiligheidsdiensten zijn er geen persoonsgegevens gelekt. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Kiev laat weten dat specialisten de IT-systemen aan het herstellen zijn en dat de cyberpolitie een onderzoek heeft geopend.