Een voormalige medewerker van KPN is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden en een taakstraf van 240 uur, meldt de rechtbank Arnhem donderdag. De dertigjarige man uit Apeldoorn logde met een gestolen bedrijfslaptop in op het interne netwerk van de provider en deed vervolgens allerlei frauduleuze bestellingen. Zijn 33-jarige handlanger uit Australiƫ kreeg dezelfde straf opgelegd.

De oplichtingspraktijken vonden plaats tussen mei 2017 en maart 2018. Volgens de rechtbank gingen de mannen zeer geraffineerd te werk. De dertigjarige verdachte ontfutselde persoonlijke inloggegevens van KPN-medewerkers en logde daarmee in op een gestolen bedrijfslaptop.

Vervolgens bestelden de mannen 1.724 dozen met draadloze verbindingssets, 710 dozen met IPTV-pakketten, 730 dozen met wifiversterkers, 75 eenheden installatiedraad en 25 lasklemmen, blijkt uit de uitspraak.

De verdachten lieten de bestellingen afleveren bij andere mannen, ook wel katvangers genoemd. Een 65-jarige man uit Soest verkocht de bestellingen vervolgens weer door via Marktplaats. De opbrengst hiervan werd door het duo verdeeld.

De 65-jarige man is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vier maanden en een werkstraf van 120 uur. Twee andere mannen, die ook betrokken waren bij de oplichtingspraktijken, werden veroordeeld tot 80 en 100 uur taakstraf. Een zesde man werd vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs.

KPN eiste als benadeelde partij een schadevergoeding, maar die werd door de rechter niet-ontvankelijk verklaard. Een deel van de geleden schade is al door de verzekering vergoed. De provider kan hier nog wel tegen in beroep gaan.