Nederland stuurt volgende maand geen regeringsdelegatie naar de Olympische Winterspelen in Peking. Het kabinet heeft dat besluit vrijdag in de ministerraad genomen, omdat er vanwege de coronarestricties geen Nederlanders welkom zijn in China.

Afgelopen zomer was de Nederlandse regering ook niet aanwezig bij de Olympische Spelen in Tokio, omdat daar ook geen Nederlanders naartoe mochten. De koning liet eerder al weten om die reden ook niet naar de Olympische Winterspelen te gaan, al wordt er van 4 tot en met 20 februari wel Chinees publiek op de tribunes toegelaten bij het grootste sportevenement ter wereld.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken spelen de coronamaatregelen ook een rol, waardoor er "slechts beperkt ruimte is voor een inhoudelijk programma en voor bilaterale contacten met het gastland waarin de grote zorgen van Nederland over de mensenrechtensituatie op een betekenisvolle wijze zouden kunnen worden besproken".

Eerder besloten de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Australië geen regeringsdelegatie naar Peking te sturen voor het bijwonen van de openingsceremonie en sportwedstrijden.

Deze landen boycotten de Spelen vanwege schendingen van de mensenrechten van de Oeigoerse minderheid in de provincie Xinjiang. Daar worden Oeigoeren onderdrukt en opgesloten in heropvoedingskampen. Ook de Chinese aanpak van conflicten met Hongkong en Tibet speelde een rol bij hun keuze voor de diplomatieke boycot.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren in 2018 in Pyeongchang voor het laatst aanwezig bij de Olympische Spelen.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren in 2018 in Pyeongchang voor het laatst aanwezig bij de Olympische Spelen. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren in 2018 in Pyeongchang voor het laatst aanwezig bij de Olympische Spelen.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren in 2018 in Pyeongchang voor het laatst aanwezig bij de Olympische Spelen.
Foto: ANP

Sporters en journalisten in gesloten bubbel

De Nederlandse sporters zullen wel 'gewoon' naar de Olympische Winterspelen gaan. Momenteel hebben 33 wintersporters zich gekwalificeerd voor het sportevenement. Dat aantal kan de komende dagen nog oplopen, omdat er nog verschillende kwalificatietrajecten lopen.

De sporters en ook de meegereisde journalisten zullen tijdens de Winterspelen in een gesloten bubbel in Peking verblijven. Zij mogen vanwege de coronamaatregelen niet buiten deze olympische zone treden.

In China geldt een streng coronabeleid. De afgelopen weken zijn miljoenensteden als Anyang, Xi'an en Yuzhou in zware lockdown gegaan vanwege een corona-uitbraak onder de inwoners. Yuzhou ligt op ongeveer een uur reizen van Peking.

Het Chinese organisatiecomité en het internationaal olympisch comité (IOC) hebben onlangs nog benadrukt dat de Olympische Winterspelen zullen doorgaan. Het IOC vertrouwt op de werking van de gesloten bubbel.