Alle Nederlandse gemeenten willen dat het kabinet met nieuw coronabeleid komt, waarbij wordt gekeken naar hoe de Nederlandse samenleving weer van het slot kan. Ze werden het donderdag eens na een motie van onder meer de gemeente Breda, Nijmegen en een groot aantal grensgemeenten.

Bij dat beleid moet niet alleen gekeken worden naar de impact op de zorg, maar ook naar de sociale, economische en maatschappelijke gevolgen van coronamaatregelen.

Door groeiende onrust is de huidige situatie volgens de gemeenten niet langer houdbaar, vertelt een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die de stemming organiseerde.

"Het draagvlak voor de coronaregels staat onder druk", aldus burgemeester Paul Depla van Breda tijdens de bijeenkomst. Volgens hem komt dat onder meer doordat veel Nederlanders naar buurlanden toe gaan om bijvoorbeeld te winkelen, omdat verschillende sectoren in Nederland gesloten zijn.

De gemeenten benadrukken dat de handhavingscapaciteit van gemeenten een grens heeft bereikt.

Ze willen ook meer langetermijnbeleid in de bestrijding van het coronavirus. Op die manier kan het vertrouwen in de coronamaatregelen teruggewonnen worden, stellen ze. Ze willen met het kabinet en verschillende sectoren om tafel om dit plan uit te werken.