De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zich maandag opnieuw uitgesproken tegen een verhoging van de belangrijkste rentestand, meldt de Turkse nieuwszender NTV. Na de uitspraken van Erdogan nam de Turkse lira voor de zoveelste keer in de afgelopen weken een duikvlucht.

De Turkse president is al tijden bezig met een kruistocht voor soepel monetair beleid. Erdogan heeft de onorthodoxe opvatting dat hoge rentes tot hogere inflatie leiden, terwijl de economische literatuur dit tegenspreekt. Fondsbeheerder Timothy Ash noemde de filosofie van Erdogan zaterdag tegenover NU.nl "een gestoord experiment".

Onder druk van Erdogan heeft de Turkse centrale bank de belangrijkste rentestand sinds september met 400 basispunten verlaagd en naar verwachting zal de centrale bank de rente verder verlagen in december. Door de lage rentestand is de inflatie echter opgelopen tot 20 procent en is de Turkse lira sinds oktober met 27 procent gedaald ten opzichte van de euro.

Deze daling werd maandag doorgezet nadat de Turkse president zei dat hij "een verhoging van de rentestand nooit verdedigd heeft en nooit zal verdedigen. Ik zal nooit compromissen sluiten over deze kwestie." De Turkse lira daalde daaropvolgend met 2,3 procent tegenover de euro en 4 procent tegenover de dollar.

Hij beloofde ook dat de inflatie vóór de verkiezingen van 2023 weer op een normaal niveau zou komen. Economen verwachten echter compleet iets anders; zij denken dat de inflatie volgend jaar zelfs met 10 procentpunten zal toenemen tot 30 procent.