Het Japanse autoconcern Nissan Motor wil dat in 2030 de helft van zijn productie uit elektrische voertuigen bestaat. Het bedrijf trekt 2 biljoen yen (15,6 miljard euro) uit voor investeringen in de grotere productie van elektrische auto's.

Nissan is van plan 23 nieuwe modellen te introduceren tegen 2030, waarvan vijftien volledig elektrisch aangedreven zijn. Nissan heeft al wel de goed verkopende elektrische Leaf, maar dat model heeft de laatste tijd steeds meer te kampen met concurrentie van onder meer Tesla en andere merken. Nissan verkoopt de Leaf al sinds 2010.

Topman Makoto Uchida zei dat de plannen Nissan zullen helpen om een duurzaam bedrijf te worden. Nissan heeft een ambitie om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Het concern heeft eerder al bekendgemaakt in het Verenigd Koninkrijk een fabriek voor batterijen voor elektrische auto's te gaan bouwen.

Nissan is niet de eerste autobouwer die met plannen komt rond elektrificatie van zijn vloot. Heel wat merken - waaronder Volvo, Bentley, Fiat, Ford en MINI - willen tegen 2030 volledig elektrisch zijn. Jaguar zegt vanaf 2025 alleen nog maar elektrische auto's te verkopen en Audi neemt in 2026 afscheid van de brandstofmotor.