De hoge gasprijzen verplichten veel energieleveranciers tot maatregelen. NU.nl ontving de afgelopen dagen een aantal e-mails van klanten van kleine energiebedrijven die plots een tariefverhoging voor de kiezen kregen. De verhogingen lopen uiteen van 150 tot 554 procent. Eerder bleek al dat enkele leveranciers per direct contracten hebben opgezegd.

"Beste, hierbij informeren we je over de nieuwe variabele leveringstarieven per 1 oktober", staat in een mail die Pure Energie op 23 september naar zijn klanten met een variabel contract heeft gestuurd. Uit de mail blijkt dat het tarief voor elektriciteit met 150 procent omhooggaat en dat het tarief voor gas wordt verdrievoudigd.

Bij de kleine leverancier Enstroga stijgen de prijzen zelfs nog sterker. Het bedrijf liet zijn klanten met een vast contract op 7 oktober per brief weten dat ze per 15 oktober worden overgezet op het zogenoemde Wintercontract, waar verder geen informatie over te vinden is. Met dat Wintercontract wordt stroom 522 procent duurder en kost gas 554 procent meer.

Enstroga levert sinds oktober 2019 energie in Nederland en is actief in onder meer in Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Portugal. De Britse tak van het bedrijf ging enkele weken geleden failliet.

'Week is een redelijke termijn om klanten te waarschuwen'

Pure Energie verwijst naar zijn voorwaarden. In normale omstandigheden mag het bedrijf bij een variabel contract de prijzen maar twee keer per jaar verhogen: op 1 januari en op 1 juli. Maar in de voorwaarden staat dat de prijzen tussendoor verhoogd kunnen worden als de marktontwikkelingen dat vereisen. De termijn waarbinnen klanten over zo'n verhoging moeten worden ingelicht, wordt niet duidelijk vermeld.

"Wij zijn van mening dat een week in deze extreme markt een redelijke termijn was voor de betreffende tariefwijziging", zegt een woordvoerder van Pure Energie tegen NU.nl. "We hebben daar ook toezichthouder ACM voor geconsulteerd en toestemming gekregen voor de verhoging binnen deze termijn."

In ruil voor de plotse verhoging mogen klanten ook meteen van leverancier veranderen zonder opzegtermijn van dertig dagen. Pure Energie benadrukt dat de tarieven weer zullen dalen als de gasprijzen normaliseren.

Enstroga was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Bedrijven zeggen contracten op en stoppen met werven

ACM wil niet ingaan op individuele bedrijven, maar kan ook geen algemene reactie geven. "Alles hangt af van wat er in de voorwaarden staat", zegt een woordvoerder. Afgelopen weekend liet de toezichthouder al wel weten dat bedrijven hun klanten niet zomaar mogen overzetten naar een ander contract.

ACM doet ook onderzoek naar enkele bedrijven die de contracten met hun klanten plots opzeggen, waaronder DGB Energie. Dat bedrijf koopt groene stroom in bij boeren en levert dat aan particulieren en bedrijven. In de afgelopen maand stuurde het een hoop klanten met een variabel contract een mail met de boodschap dat hun contract per direct werd opgezegd.

Daarnaast zijn de meeste leveranciers ondertussen gestopt met klantenwerving. Vergelijkingssites lopen helemaal leeg. Onder meer Vattenfall liet in eerdere nieuwsberichten al optekenen die beslissing te hebben genomen, omdat het tijdelijk geen contracten met de gebruikelijke scherpe tarieven kan aanbieden.

We zijn benieuwd naar je mening over dit artikel. Klik hier om je feedback achter te laten in een korte vragenlijst van een minuut.